ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΝΑ

Είναι το καλοκαίρι η κατάλληλη η εποχή για να κόψουμε την πάνα;

fox-color

Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό/τουαλέτα προβληματίζει αρκετούς γονείς καθώς είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή, επιμονή και… φαντασία! Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν τα παιδιά μας είναι μεταξύ 18-30 μηνών και η άνοιξη ή το καλοκαίρι αποτελούν την ιδανική εποχή για να ξεκινήσει η σταδιακή αφαίρεση της πάνας, καθώς τα ρούχα που φοράνε τα παιδιά μας είναι λιγότερα. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες τεχνικές – συμβουλές που θα διευκολύνουν τη διαδικασία καθαρισμού:

1. Το παιδί πρέπει να νιώθει έτοιμο. Καλό είναι να παρατηρούμε τα σημάδια που θα μας δείξουν ότι το παιδί είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία αφαίρεσης της πάνας, καθώς δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα στην ίδια ηλικία. Για παράδειγμα, εάν η πάνα παραμένει στεγνή για αρκετή ώρα, εάν το παιδί προτιμά καθαρά πανάκια και δυσανασχετεί όταν η πάνα του είναι λερωμένη ή εάν το ίδιο ζητάει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.

2. Χρήση βαμβακερών βρακιών. Πείτε στο παιδί ότι είστε περήφανοι που έχει μεγαλώσει και ότι θα ξεκινήσει να φοράει καινούρια βρακάκια. Μπορείτε να αγοράσετε μαζί τα καινούρια βρακάκια ή να επιλέξετε μαζί το χρώμα ή το σχέδιο που θα έχουν πάνω τους για να γίνουν πιο ελκυστικά για το παιδί αφού θα είναι δική του επιλογή. Φορέστε τα βρακάκια γιατί θα βοηθήσουν το παιδί να αντιλαμβάνεται ευκολότερα πότε είναι στεγνό και πότε βρεγμένο και χρησιμοποιείστε τις πάνες μόνο στον ύπνο. Ο έλεγχος των σφιγκτήρων κατά τη διάρκεια της νύχτας επιτυγχάνεται αργότερα.

3. Συχνή υπενθύμιση. Ξεκινήστε με συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα χωρίς να είναι απαραίτητο να σας το ζητήσει το ίδιο το παιδί. Ενθαρρύνετε τις δοκιμές του, ακόμη και αν δεν κάνει κάτι στην τουαλέτα. δεν ξεχνάμε να περιγράφουμε στο παιδί το τι κάνουμε π.χ. κατεβάζουμε το εσώρουχό μας, καθόμαστε στη λεκάνη/ γιογιό, κάνουμε την ανάγκη μας, σκουπιζόμαστε απαλά, πετάμε το χαρτάκι στο καλαθάκι, ανεβάζουμε το εσώρουχό μας, πατάμε το καζανάκι και πλένουμε τα χέρια μας.

 4. Επιβράβευση. Ένα αυτοκόλλητο ή περισσότερος χρόνος στο αγαπημένο του παιχνίδι αποτελούν θετικούς ενισχυτές σε αυτήν τη διαδικασία. Επιβραβεύστε το παιδί κάθε φορά που κάνει κάτι στην τουαλέτα, αλλά μην ξεχνάτε να του πείτε ότι είστε περήφανοι για την προσπάθειά του ακόμη και αν λερωθεί.

Με σωστή καθοδήγηση, αρκετή επιμονή, πολλή υπομονή και ακόμα περισσότερη επιβράβευση, είναι σίγουρο ότι το παιδί θα καταφέρει να απαλλαγεί από την πάνα του σύντομα!

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ