Ερωτήσεις Γονέων

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε!

illustration-people-3

Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Το παιδί σας μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να αφήσει για πρώτη φορά το οικογενειακό περιβάλλον και να περάσει αρκετές ώρες στον παιδικό σταθμό. Ξέρουμε ότι για εσάς τους γονείς είναι μια πολύ σημαντική στιγμή! Η επιλογή του παιδικού σταθμού που πρόκειται να φιλοξενήσει το παιδί, συχνά σας προκαλεί ανησυχία, καθώς επιθυμείτε να εξασφαλίσετε ό,τι το καλύτερο για αυτό. Με ποιά κριτήρια λοιπόν επιλέγουμε τον παιδικό σταθμό;

Δείτε περισσότερα…

Το καλοκαίρι έφτασε και όλοι σχεδιάζουμε τις διακοπές μας. Ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι καλοκαιρινές διακοπές με το παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτούν οργάνωση και σωστή προετοιμασία. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε τις διακοπές σας με επιτυχία.

Δείτε περισσότερα…

Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό/τουαλέτα προβληματίζει αρκετούς γονείς καθώς είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή, επιμονή και… φαντασία Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν τα παιδιά μας είναι μεταξύ 18-30 μηνών και η άνοιξη ή το καλοκαίρι αποτελούν την ιδανική εποχή για να ξεκινήσει η σταδιακή αφαίρεση της πάνας, καθώς τα ρούχα που φοράνε τα παιδιά μας είναι λιγότερα.

Δείτε περισσότερα…

Η επίδραση της θάλασσας στα παιδιά είναι ευεργετική, όμως κάποια παιδιά αρνούνται να μπούνε σε αυτήν. Τι μπορούμε να κάνουμε για να εξοικειώσουμε τα παιδιά μας με τη θάλασσα;

Δείτε περισσότερα…

Πολλοί γονείς πρόκειται να ταξιδέψουν οδικώς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και αναρωτιούνται πώς μπορούν να απασχολήσουν το παιδί τους στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, ώστε η διαδρομή να είναι πιο ευχάριστη. 

Δείτε περισσότερα…

Αν υπάρχει ένας φυσικός νόμος των νηπίων, αυτός είναι ότι τα μικρά σώματα σε κίνηση παραμένουν σε κίνηση. Η ενέργεια τους μοιάζει ατελείωτη και για τους γονείς που προσπαθούν να τα παρακολουθήσουν, εξαντλητική. Με άλλα λόγια ο ρυθμός του μικρού σας είναι λογικός για την ηλικία του.

Δείτε περισσότερα…

Η απάντηση, όπως σε όλα τα αντίστοιχα ζητήματα δεν είναι μία, καθώς οι απόψεις σχετικά με το πότε πρέπει το μωράκι να πάει στο δικό του δωμάτιο είναι πολλές και διαφορετικές. Έτσι, πολλοί γονείς κοιμούνται με τα μωράκια τους στο ίδιο κρεβάτι, ενώ άλλοι έχουν μια μικρή κούνια για να κοιμάται το μωράκι στο δωμάτιό τους (συγκοίμηση – co sleeping).

Δείτε περισσότερα…

Είναι λογικό οι περισσότεροι γονείς να αγχώνονται για το πότε θα κόψει το παιδί την πιπίλα. Τα πιο εξαρτημένα συνήθως παιδιά εγκαταλείπουν την πιπίλα γύρω στην ηλικία των τεσσάρων με πέντε ετών, και τα περισσότερα την σταματούν πολύ πιο πριν.

Δείτε περισσότερα…

Το καλοκαίρι δε σημαίνει απαραίτητα για όλες τις οικογένειες διακοπές σε κάποιο θερινό προορισμό. Αυτό όμως δε σας εμποδίζει να κάνετε τις διακοπές του παιδιού σας ξεχωριστές ακόμη και αν παραμείνετε στην πόλη.

Δείτε περισσότερα…

Η εγγραφή ενός παιδιού στον παιδικό σταθμό αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα, τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για τους γονείς του. Η προσαρμογή σε ένα καινούριο περιβάλλον, όπως αυτό του παιδικού σταθμού, απαιτεί χρόνο, επιμονή και αποφασιστικότητα.

Δείτε περισσότερα…

Η συμπεριφορά που έχει η κόρη σας δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Ως ένα βαθμό αυτές οι συμπεριφορές είναι απόλυτα φυσιολογικές για ένα μικρό παιδί, καθώς σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς πρέπει να παίξουν και δε γνωρίζουν ακόμη πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους (π.χ.θυμό) με επιθυμητό τρόπο. 

Δείτε περισσότερα…

Το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι μια συνήθεια που εμφανίζουν αρκετά παιδιά στη βρεφική και προσχολική ηλικία. Η συμπεριφορά αυτή φαίνεται να ηρεμεί τα παιδιά, να τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια και συγχρόνως να τα ανακουφίζει από τυχόν ενοχλήσεις στα ούλα.

Δείτε περισσότερα…

Αρκετοί είναι οι γονείς που συναντούν δυσκολίες την ώρα του φαγητού, καθώς πολλά παιδιά επιλέγουν να τρώνε συγκεκριμένα τρόφιμα ή αρνιούνται επίμονα να δοκιμάσουν κάποιες τροφές.

Δείτε περισσότερα…

Όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν τη συμμετοχή των παιδιών τους σε διάφορες δραστηριότητες εκτός παιδικού σταθμού/ νηπιαγωγείου (π.χ. χορός, αθλήματα, ζωγραφική, μουσική, κολύμβηση).

Δείτε περισσότερα…

Είναι σημαντικό να μάθετε στην κόρη σας από νωρίς τη σημασία της καθαριότητας και της τάξης. Ωστόσο, αναρωτιέστε με ποιον τρόπο θα την πείσετε να τακτοποιεί τα παιχνίδια της.

Δείτε περισσότερα…

Αρκετοί είναι οι γονείς που συναντούν δυσκολίες κατά το βραδινό ύπνο των παιδιών τους και συχνά παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους κοιμούνται αργά το βράδυ. Ωστόσο, πρέπει να προσπαθήσετε να εξασφαλίσετε στον γιο σας έναν επαρκή βραδινό ύπνο, καθώς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν ανάγκη από ξεκούραση. 

Δείτε περισσότερα…

Τα περισσότερα παιδάκια λένε τις πρώτες λεξούλες τους ανάμεσα στους δέκα και δεκατέσσερις μήνες. Μερικά πιτσιρίκια μιλούν γρήγορα, ενώ άλλα θέλουν το χρόνο τους για να μιλήσουν.

Δείτε περισσότερα…

Η αλήθεια είναι ότι στις σχολικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι χριστουγεννιάτικες γιορτές των παιδικών σταθμών, κάποια παιδιά χαίρονται και απολαμβάνουν τη στιγμή, ενώ άλλα με μία ελαφρά παρότρυνση καταφέρνουν να συμμετέχουν ενεργά. Για κάποια παιδιά, όμως, η δυσκολία να εκτεθούν μπροστά σε κόσμο είναι τόσο μεγάλη που προτιμούν να μη συμμετέχουν καθόλου στη γιορτή.

Δείτε περισσότερα…

Σίγουρα ένα καινούριο παιδί στην οικογένεια σημαίνει μεγάλες αλλαγές. Τα αδερφάκια που έχουν καλή προετοιμασία από νωρίς, θα περάσουν τις αλλαγές αυτές πιο εύκολα, ελαχιστοποιώντας τα συναισθήματα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και ζήλιας που μπορεί να δημιουργηθούν. 

Δείτε περισσότερα…

Την περίοδο αυτή διοργανώνονται πολλοί αποκριάτικοι χοροί στις οποίους καλούμαστε να συμμετέχουμε, τις περισσότερες φορές ντυμένοι με αποκριάτικες στολές. Πολλά παιδιά χαίρονται να μεταμφιέζονται και να φορούν τη στολή του αγαπημένου τους σούπερ ήρωα ή της γλυκιάς πριγκίπισσας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν παιδιά που δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα του να μασκαρευτούν και να πάρουν μέρος σε μια αποκριάτικη εκδήλωση.

Δείτε περισσότερα…

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όλα τα παιδιά λένε ψέματα κατά καιρούς, ακόμη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι ακόμη μικρά. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μικρά παιδιά…

Δείτε περισσότερα…

Καλοκαίρι! Παραλία! Παιδιά! Παιχνίδι επιβίωσης ή ξενοιασιάς; Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρουμε και συνοψίζεται σε αυτές τις 10 βασικές συμβουλές ώστε η παραμονή…

Δείτε περισσότερα…

Με την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων Α/θμιας Εκπαίδευσης πολλοί γονείς διχάστηκαν ανάμεσα στην ανησυχία για…

Δείτε περισσότερα…

Τα παιδιά ηλικίας ενός ως τριών ετών δε μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τι σημαίνει μοίρασμα, καθώς νιώθουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου και τους ανήκουν τα πάντα. Η συμπεριφορά αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και οφείλεται στα…

Δείτε περισσότερα…