ΟΜΙΛΙΑ
Η κόρη μου είναι 2 ετών και λέει μόνο τις βασικές λεξούλες. Τι μπορώ να κάνω για να την βοηθήσω να μιλήσει περισσότερο;
Τα περισσότερα παιδάκια λένε τις πρώτες λεξούλες τους ανάμεσα στους δέκα και δεκατέσσερις μήνες. Μερικά πιτσιρίκια μιλούν γρήγορα, ενώ άλλα θέλουν το χρόνο τους για να μιλήσουν.
Άσχετα όμως με το χρονοδιάγραμμα που έχει το μικρό στην ομιλία, μπορείτε να το βοηθήσετε να επικοινωνήσει με περισσότερες λεξούλες, αν:
• Διευρύνετε τον κόσμο: Πηγαίνετε μία βόλτα στο πάρκο, στο σούπερ μάρκετ και ενισχύστε τις έννοιες που βλέπετε π.χ «κοίτα τα παιδάκια που παίζουν», «τα πουλιά που κελαηδούν» , «ωχ να προσέξουμε μην σπάσουν τα αυγουλάκια ».
• Μιλάτε συνέχεια. ‘Όσο περισσότερο μιλάτε στα παιδιά τόσο πιο γρήγορα θα μιλήσουν κι αυτά. Αν δείχνετε κιόλας ακόμη καλύτερα. «πρώτα καθαρίζω πατάτες, μετά κόβω πατάτες. Τώρα θα βράσω τις πατάτες. Μμμ πατάτες!!».
• Επαναλάβετε, επαναλάβετε, επαναλάβετε. Μην ξεχνάτε το αρχαίο ελληνικό ρητό «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως».
• Να μιλάτε στο παιδί σαν να είναι μεγάλο. Μην χρησιμοποιείται υποκοριστικά και ενισχύστε του την προσπάθεια αποσαφηνίζοντας τη σωστή προφορά πχ «νανα» για «μπανάνα;» Ακριβώς μπανάνα..
• Τραγουδάτε. Τα τραγούδια είναι ελκυστικά, έχουν απλά λόγια και επαναλαμβάνουν λέξεις..
• Κάντε του ερωτήσεις. Να ρωτάτε πάντα το μικρό σας : «θέλεις να φας; Θέλεις να διαβάσουμε ένα βιβλίο; Όλα έχουν σημασία, γιατί το παιδί καταλαβαίνει και προσπαθεί να επικοινωνήσει. Και συνεχίστε απαντώντας του.
• Να το ακούτε. Να του δίνετε πάντα την προσοχή που ζητάει όταν σας μιλάει κι αν αυτό δεν είναι εφικτό πάντα προσπαθήστε το αργότερα. Το παιδί θα αισθανθεί ότι το καταλάβατε όταν σας μίλησε αλλά δεν είχατε την πολυτέλεια του χρόνου να του απαντήσετε γιατί π.χ μιλούσατε στο τηλέφωνο.
• Γίνεται πιο ζωντανοί στην ομιλία σας. Δεν είναι τυχαίο που μία παιδαγωγός μπορεί να κρατά το ενδιαφέρον των μικρών σας στον παιδικό σταθμό π.χ για να υπακούσουν εντολές. Σκεφτείτε το…(νομίζω ότι όλοι μέσα μας θέλουμε να το κάνουμε).
• Να είστε σαφείς και σύντομοι. Όταν αρχίσει να αυξάνεται η κατανόησή του δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε μία λέξη σε διαφορετικές προτάσεις.
• Αφήστε το παιδί να μιλά ελεύθερα. Δεν χρειάζεται να μετατρέψουμε τη ζωή του μικρού σε μάθημα γλώσσας…(βαρετό!!).
Το μικρό σας είναι ξεχωριστό στα πάντα – συμπεριλαμβανομένης και της ομιλίας. Προσπαθήστε να μην συγκρίνεται αριθμό λέξεων σε σχέση με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Αν φυσικά έχετε ανησυχίες μη διστάσετε να το συζητήσετε με το γιατρό σας ,που το πιθανότερο είναι να σας καθησυχάσει ή να σας παραπέμψει πρώτα σ’ έναν καλό παιδικό σταθμό και ύστερα σε έναν ειδικό.
ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ