ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η κόρη μου είναι τεσσάρων χρονών και ενώ συμμετέχει στις πρόβες της χριστουγεννιάτικης γιορτής λέει ότι δε θέλει να πει το ποίημα της την ημέρα της παράστασης.Πώς να το αντιμετωπίσω;

fox-color

Η αλήθεια είναι ότι στις σχολικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι χριστουγεννιάτικες γιορτές των παιδικών σταθμών, κάποια παιδιά χαίρονται και απολαμβάνουν τη στιγμή, ενώ άλλα με μία ελαφρά παρότρυνση καταφέρνουν να συμμετέχουν ενεργά. Για κάποια παιδιά, όμως, η δυσκολία να εκτεθούν μπροστά σε κόσμο είναι τόσο μεγάλη που προτιμούν να μη συμμετέχουν καθόλου στη γιορτή. 

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την κόρη σας να ξεπεράσει την ανησυχία της;

1. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα της κόρης σας και επιτρέψτε της να τα εκφράσει. Είναι λογικό ένα μικρό παιδί να μη θέλει να εκτεθεί μπροστά σε τόσο κόσμο. Ακόμη και εμείς οι ενήλικοι δυσκολευόμαστε όταν πρέπει να μιλήσουμε μπροστά σε πολλά άτομα, πόσο μάλλον τα παιδιά μας που εκείνη τη στιγμή περιτριγυρίζονται από αγνώστους, γονείς, συγγενείς, φωτογράφους κ.α.

2. Συζητήστε με την κόρη σας για στιγμές που και εσείς νιώθατε όπως εκείνη και το πώς διαχειριστήκατε τα συναισθήματά σας. Έχοντας εσάς ως παράδειγμα, θα μπορέσει και η ίδια να ελέγξει όσα νιώθει με καλύτερο τρόπο.

3. Βοηθήστε την να εκφράσει όσα νιώθει για να καταλάβετε τι της προκαλεί ανησυχία. Για παράδειγμα, μπορεί να μη γνωρίζει κάποιο τραγούδι ή να φοβάται πως θα ξεχάσει τα λόγια από το ποίημα της. Εξηγήστε της ότι η εκπαιδευτικός της θα είναι εκεί κοντά της για να στηρίξει την προσπάθειά της και πως δε χρειάζεται να ανησυχεί ακόμη κι αν κάνει κάποιο λάθος.

4. Μιλήστε στην κόρη σας για τα οφέλη που θα έχει από τη συμμετοχή της στη γιορτή ( π.χ. θα διασκεδάσει παρέα με τους/τις φίλους/φίλες της, θα τραγουδήσει όμορφα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, θα χορέψει).

5. Ενθαρρύνεται την προσπάθεια να συμμετέχει προσφέροντας της ένα κίνητρο, ικανό να της κεντρίσει το ενδιαφέρον.

6. Μη θυμώνετε με την κόρη σας, μην την πιέζετε και μην ορίσετε κυρώσεις, όπως «εάν δεν πεις το ποίημα σου δε θα πάρεις δώρο». Κάθε παιδί έχει το χαρακτήρα του και οφείλουμε να του δώσουμε το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται για να συμμετέχει σε μια τέτοιου είδους δραστηριότητα.

7. Αποδεχτείτε την επιθυμία της κόρης σας. Μπορείτε να την πάρετε στην αγκαλιά σας και να παρακολουθήσετε τη γιορτή ως θεατές, σεβόμενοι τις ανάγκες της.

Όταν το ίδιο το παιδί θα είναι έτοιμο να πάρει μέρος σε μια σχολική παράσταση θα το καταλάβετε. Εξάλλου σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα, αλλά η συμμετοχή στη διαδικασία. Και που ξέρετε την επόμενη φορά μπορεί να σας εκπλήξει!

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ