ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Η κόρη μου είναι τριών χρονών και σε λίγες μέρες πρόκειται να πάει στον παιδικό σταθμό. Τι να κάνω για να τη βοηθήσω να προσαρμοστεί;

fox-color

Η εγγραφή ενός παιδιού στον παιδικό σταθμό αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα, τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για τους γονείς του. Η προσαρμογή σε ένα καινούριο περιβάλλον, όπως αυτό του παιδικού σταθμού, απαιτεί χρόνο, επιμονή και αποφασιστικότητα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια tips που θα βοηθήσουν εσάς και την κόρη σας να έχετε μια ομαλή μετάβαση από το σπίτι στον παιδικό σταθμό.

• Ξεκινήστε έγκαιρα την προετοιμασία του παιδιού μιλώντας του για τον παιδικό σταθμό, τις εκπαιδευτικούς, τα παιχνίδια, τις δραστηριότητες που θα γίνονται εκεί. Εξηγείστε στην κόρη σας πού θα βρίσκεστε όταν αυτή θα είναι στο σχολείο και πως πάντα θα επιστρέφετε το μεσημέρι για να την πάρετε πίσω στο σπίτι. Ακόμη, επισκεφτείτε μαζί τον παιδικό σταθμό λίγες μέρες πριν ξεκινήσετε κανονικά για να αποκτήσει μια πρώτη εμπειρία.

• Τις πρώτες μέρες ακολουθείστε ελαστικό ωράριο και αυξήστε προοδευτικά το χρόνο που μένει το παιδί στον παιδικό σταθμό, ώστε μετά από μια εβδομάδα να μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα όλης της ημέρας.

• Υιοθετήστε μια πρωινή ρουτίνα που θα ξεκινάει από το σπίτι π.χ. κάθε πρωί μπορείτε να ετοιμάζετε μαζί το πρωινό, να τακτοποιείτε μαζί τη τσάντα της ή ακόμη να διαβάζετε ένα αγαπημένο της παραμύθι πριν φύγετε για το σταθμό.

• Δείξτε αποφασιστικότητα την ώρα του αποχωρισμού, καθώς η ετοιμότητα των γονιών να αποχωριστούν το παιδί τους καθιστά πιο εύκολη όλη τη διαδικασία. Είναι καλό να μη μεταφέρετε το άγχος και την ανησυχία σας στην κόρη σας, αλλά να την αποχαιρετήσετε με ένα «γεια» και μια αγκαλιά εξηγώντας της ότι θα γυρίσετε μόλις τελειώσετε από τη δουλειά. Σημαντικό είναι να μη γυρίσετε πίσω ακόμη κι αν το παιδί κλαίει αφού το πιθανότερο είναι να σταματήσει λίγη ώρα αφού απομακρυνθείτε. Διαφορετικά, το παιδί σας θα πρέπει να διαχειριστεί την απομάκρυνσή σας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα λεπτά.

• Αποφύγετε να προβείτε σε άλλες, ταυτόχρονες αλλαγές στη ζωή του παιδιού (π.χ. κόψιμο πάνας ή πιπίλας) καθώς η φοίτηση στον παιδικό σταθμό αποτελεί από μόνη της μια μεγάλη αλλαγή.

• Εμπιστευτείτε τις εκπαιδευτικούς και ακολουθείστε τις οδηγίες τους.

ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ!!!

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ