ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

Ο γιος μου δυσκολεύεται στο πρωινό ξύπνημα και την προετοιμασία για τον παιδικό σταθμό με αποτέλεσμα να ξεκινάμε τη μέρα μας με γκρίνια και φωνές. Τι μου προτείνετε να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση;

fox-color

Αρκετοί είναι οι γονείς που συναντούν δυσκολίες στο πρωινό ξύπνημα και την ετοιμασία του παιδιού τους για τον παιδικό σταθμό. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε την πρωινή σας ρουτίνα.

1. Φροντίστε ο γιος σας να πηγαίνει το βράδυ νωρίς για ύπνο, καθώς εάν δεν κοιμάται αρκετά είναι επόμενο να ξυπνάει με δυσκολία, ακόμη και με γκρίνια.

2. Ενημερώστε το παιδί για την ώρα που πρέπει να κοιμάται, να ξυπνάει και να είναι έτοιμο για το σχολείο, έτσι ώστε να του καλλιεργείται η αίσθηση του χρόνου. Μπορείτε να κολλήσετε μαζί αυτοκόλλητα πάνω σε ένα ρολόι για να το βοηθήσετε να οργανώσει αντίστοιχα το χρόνο και τις δραστηριότητες του.

3. Εξασφαλίστε του ένα ήρεμο πρωινό ξύπνημα με ένα γευστικό πρωινό ή ακόμη και χαλαρή μουσική. Φροντίστε να παρέχετε στο παιδί σας χρόνο για «χουζούρεμα», χάδια και αγκαλιές. Καλό είναι, λοιπόν, να ρυθμίσετε ανάλογα την ώρα του πρωινού σας ξυπνήματος για να μην είστε βιαστικοί και απότομοι.

4. Επιλέξτε και ετοιμάστε μαζί με το γιο σας από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα και τα παπούτσια που θα φορέσει στον παιδικό σταθμό. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνετε τους πρωινούς καυγάδες και την αναστάτωση που προκαλείται όταν κάποιο ρούχο σας λείπει ή δεν αρέσει στο παιδί.

5. Κερδίστε χρόνο από την προετοιμασία του παιδιού με το να έχετε πρώτα ετοιμαστεί η ίδια. Έτσι, θα μπορείτε να επικεντρωθείτε μόνο στην δική του προετοιμασία.

6. Η συνέπεια είναι μία τακτική που θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα με το γιο σας ακόμα και τα πρωινά που βιάζεστε πολύ ή ακόμη και όταν η γκρίνια του είναι έντονη. Για παράδειγμα, αν γκρινιάζει επειδή δε θέλει να φορέσει τα ρούχα του μη διστάσετε να τον πάτε στο σχολείο με τις πιτζάμες. Σίγουρα θα καταλάβει ότι δεν είναι η κατάλληλη ενδυμασία και την επόμενη φορά θα επιλέξει μόνος του να ετοιμαστεί με το σωστό τρόπο.

Να θυμάστε ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται για αυτό προσπαθήστε να εξασφαλίσετε στο παιδί σας ένα χαρούμενο ξύπνημα που θα το βοηθήσει να ανταπεξέλθει σε όλες τις δραστηριότητες της ημέρας.

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ