ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Ο γιος μου είναι δύσκολος στο φαγητό. Υπάρχουν μέρες που επιλέγει να τρώει μόνο μακαρόνια. Τι να κάνω γι’ αυτό;

fox-color

Αρκετοί είναι οι γονείς που συναντούν δυσκολίες την ώρα του φαγητού, καθώς πολλά παιδιά επιλέγουν να τρώνε συγκεκριμένα τρόφιμα ή αρνιούνται επίμονα να δοκιμάσουν κάποιες τροφές. Παρακάτω ακολουθούν κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την ώρα του φαγητού.

• Προσπαθήστε να τρώτε μαζί με το παιδί σας, καθώς τα γεύματα προσφέρουν την ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί του και να λειτουργήσετε ως πρότυπο συμπεριφοράς. Οπότε, είναι σημαντικό να τρώτε την ίδια ώρα και το ίδιο φαγητό.

• Δώστε στο γιο σας ενεργό ρόλο την ώρα των γευμάτων. Για παράδειγμα, ζητήστε τη βοήθεια του για το στρώσιμο του τραπεζιού, το σερβίρισμα, ακόμη και το μαγείρεμα. Το να συμβάλει κι αυτός στην όλη διαδικασία θα τον βοηθήσει να δει το φαγητό με άλλο μάτι!

• Προσφέρετε στο παιδί που τρώει λίγο μικρές μερίδες φαγητού. Είναι προτιμότερο να φάει όσο θέλει από το φαγητό που υπάρχει για όλους και να συμπληρώσει το γεύμα του με σαλάτα, τυρί και ψωμί.

• Συμπεριλάβετε στο διατροφολόγιο σας τρόφιμα που προτιμά μαζί με κάποιο που του αρέσει λιγότερο.

• Δώστε στο γιο σας τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε δυο τροφές που προτιμά λιγότερο. Έτσι, θα δοκιμάσει να φάει τουλάχιστον μια από τις δυο.

• Μη βιάζεστε να του δώσετε εναλλακτικές επιλογές της αρεσκείας του, καθώς έτσι δε μαθαίνει να αποδέχεται όλα τα τρόφιμα, αλλά λαμβάνει το μήνυμα ότι αν για παράδειγμα πει όχι στις φακές, θα φάει μακαρόνια.

• Μην πιέζεται το παιδί να φάει όλο το φαγητό, αλλά προτρέψτε το απλώς να δοκιμάσει. Ακόμα και εάν παραλείψει ένα γεύμα, προσφέρετε το επόμενο την προγραμματισμένη ώρα. Θα δείτε ότι στα επόμενα γεύματα ο γιος σας θα «καλύψει» το παραλειπόμενο γεύμα και με τον καιρό θα αποδέχεται ευκολότερα νέα τρόφιμα.

• Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τον τρόπο που ενισχύουμε την κατανάλωση ενός φαγητού, αποφεύγοντας τις φράσεις «εάν φας αυτό, θα φας το άλλο». Επιλέξτε εναλλακτικά πιο ουδέτερες φράσεις, όπως «πρώτα θα φας αυτό και μετά το άλλο».

• Παρουσιάστε το φαγητό με ελκυστικό και έξυπνο τρόπο. Για παράδειγμα, φτιάξτε «φατσούλες» με τα λαχανικά ή βάλτε τα λιωμένα μέσα στο μπιφτέκι, προσθέστε όσπρια σε μια σαλάτα.

Έτσι, θα καταφέρετε να κάνετε την ώρα του φαγητού χαλαρή και ευχάριστη για όλους.

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ