Παραμύθια

fox-color

Δύο προτάσεις παραμυθιών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

foivos-paei-sxoleio

« Ο Φοίβος πάει σχολείο»

Συγγραφέας: Aline de Pétigny, μετάφραση: Μαργαρίτα Κουλεντιανού. Εκδόσεις: Κεντικελένη / Ακμή, 2005

Περίληψη:

Σήμερα είναι μεγάλη μέρα. Ο Φοίβος, το κουνελάκι, θα πάει στο σχολείο για πρώτη φορά. Ήθελε τόσο να πάει, όταν έβλεπε τα παιδιά να γελούν και να παίζουν στην αυλή την ώρα του διαλείμματος. Αλλά, ο Φοίβος φοβάται κιόλας… Θα είναι η δασκάλα καλή και γλυκιά σαν τη μαμά; Ευτυχώς έχει μέσα στη τσάντα του μια πέτρα, άμμο και χώμα που είναι μαγικά και παίρνουν μακριά τον φόβο! Μια διασκεδαστική ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας που πρωτοπάνε στο σχολείο.

«Ο Φώκος νόμιζε ότι μισούσε το σχολείο»

Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εκδόσεις: Πατάκη, 2002

Περίληψη:

Ο Φώκος είναι μικρός και έχει φοβίες, ανησυχίες , εμμονές, όπως συχνά έχουν τα παιδιά. Κατορθώνει όμως και τις ξεπερνά με πρωτότυπους τρόπους γεμάτους φαντασία, ευρηματικότητα κα χιούμορ. Σ’ αυτό το βιβλίο, νομίζει ότι μισεί το σχολείο, αποφασίζει να μην πάει και μαζί με τους φίλους του φτιάχνει τη “Χώρα των παιδιών”. Πώς όμως θα φτιάξουν κανόνες, θα μετρήσουν τους πολίτες, θα βγάλουν αρχηγό και, βέβαια, θα βρουν χρόνο για παιχνίδι; Μήπως τελικά πρέπει να πάνε στο σχολείο; Μήπως αυτό είναι η χώρα που ονειρεύονται;

fokos

Δυο προτάσεις παραμυθιών για το καλοκαίρι

tomagikopagoto

«Το μαγικό παγωτό»

Συγγραφέας: Ράμος Νίκος, εκδόσεις: Ιπτάμενο Κάστρο

Περίληψη:

Σε μια μικρή παραλιακή πόλη, το ψυγείο ενός περιπτέρου φέρνει ένα παγωτό διαφορετικό. Ένα παγωτό που κάνει μεγάλους και μικρούς να σχηματίζουν ουρές για να το αγοράσουν/δοκιμάσουν Πέντε παιδιά, ένας αστροναύτης, μία αρκούδα και ένα τέρας θα ζήσουν ένα αξέχαστο καλοκαίρι χάρις σε αυτό το παγωτό! Ένα καλοκαίρι μαγικό! Γιατί αυτό το παγωτό έχει ένα ξυλάκι που γίνεται μαγικό ραβδί και ό,τι ακουμπάει το κάνει παγωτό, μέσα σε μια στιγμή! Ένα βιβλίο για τη χαρά του παγωτού και τη μαγεία του καλοκαιριού.

«Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει»

Συγγραφέας: Βαρβαρούση Λύδα, Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Περίληψη:

Ένα μικρό ψαράκι αποφασίζει να αφήσει τη γυάλα του γιατί βαρέθηκε τη μοναξιά. Όλα όμως είναι τόσο διαφορετικά στη λίμνη! Ούτε καν να κολυμπήσει δεν μπορεί. Στο τέλος όμως… βρίσκει τη δύναμη μέσα του να ξεπεράσει τις ανασφάλειες και τους φόβους του και να αφομοιωθεί από το φυσικό του περιβάλλον. Ένα πολύ όμορφο παραμύθι που το μήνυμά του είναι να βγούμε από τις “γυάλες” μας, να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να παλέψουμε για ό,τι πραγματικά θέλουμε. Και θα τα καταφέρουμε!

enapsaripoudenixerenakolimpaei

Δύο προτάσεις παραμυθιών με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

i-xeirovomvida-pou-ithele-na-einai-san-vida

«Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν… τη βίδα!»

Συγγραφέας: Αλεξάνδρου Γιώτα, εκδόσεις: Άγκυρα, ηλικία: 4+

Περίληψη:

Κάπου σ’ έναν ταλαιπωρημένο πλανήτη, ήταν κάποτε µια άπληστη χώρα, η Φοβερινική. Ο πόλεμος ήταν η ειδικότητά της. Στην άκρη ενός δάσους της Φοβερινικής, ήταν ένα οπλοστάσιο…Σε µια γωνιά αυτού του οπλοστασίου βρέθηκε κάποτε µια χειροβομβίδα που ήταν µάλλον διαφορετική από τις άλλες…Αυτή, σε αντίθεση µε τα αδέρφια της, δεν ένιωθε χαρά µε την καταστροφή, δε δεχόταν ότι γεννήθηκε για να προκαλεί θλίψη… Έτσι, η μικρή χειροβομβίδα με την ευαίσθητη ψυχή, χωρίς να αλλάξει ουσία της, μπορεί να αλλάξει τον προορισμό και το σκοπό της ζωής της.

«Το έπος του ’40»

Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος εκδόσεις: Παπαδόπουλος, ηλικία: 4+

Περίληψη:

Προσεγγίζονται τα γεγονότα από το Σεπτέμβριο του 1939, όταν ο Χίτλερ κηρύσσει και επισήμως τον πόλεμο στην Ευρώπη, μέχρι και της αποχώρησης των Γερμανών από την Ελλάδα, το 1944, με χαριτωμένα και απλά στιχάκια για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών.

to_epos_tou_40

Ένα παραμύθι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

tsepoula-kai-o-koumparakos

«Η Τσεπούλα και ο Κουμπαράκος»

Συγγραφή Κειμένου: Κυριακή Τρακάδα, συντονισμός έκδοσης: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο- επιμέλεια έκδοσης: Ημερήσιος Τύπος Α.Ε, προτεινόμενη ηλικία: 4+

Περίληψη:

Πρόκειται για ένα όμορφο και διδακτικό παραμύθι που φέρνει τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε επαφή με την έννοια της αποταμίευσης. Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το παραμύθι σε ψηφιακή μορφή εδώ ή να το δανειστείτε από τη βιβλιοθήκη της Παιδικής Πολιτείας.

Ένα παραμύθι με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου

«Η κυρά Δημοκρατία»

Συγγραφέας: Αρμενιάκου Παναγιώτα, εκδόσεις: Κέδρος, ηλικία: 4+

Περίληψη:

Η κυρά Δημοκρατία είναι μια νεαρή γυναίκα χαμογελαστή, δίκαιη και ευγενική για αυτό όλο το χωριό την αγαπάει και τη θέλει για αρχηγό. Εκείνη δε θέλει να είναι μια αρχηγός που διατάζει και αποφασίζει μόνη της, αλλά υποστηρίζει πως όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί. Ωστόσο, υπάρχει κάποια στο χωριό που δεν την συμπαθεί, αλλά ζηλεύει τη σχέση της με τους υπόλοιπους κατοίκους. Είναι η Ρία η Δικτατορία, κακιά και αυταρχική. Μαζεύει μια νύχτα 21 φύλακες, τους ντύνει, τους εκπαιδεύει και τους στέλνει να απαγάγουν την Κυρά Δημοκρατία. Την επόμενη μέρα θέτει τους δικούς της κανόνες στο χωριό. Για πόσο όμως οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένοι χωρίς την δημοκρατία;

i-kira-dimokratia

Προτάσεις Βιβλίων ανά ηλικία του Ευγένιου Τριβιζά

O Ευγένιος Τριβιζάς είναι συγγραφέας βιβλίων για παιδιά. Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία. Έχει γράψει περίπου 150 βιβλία μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά βιβλία, ενώ έχει συνεργαστεί και με παιδικά περιοδικά. Εμείς, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, σας προτείνουμε ενδεικτικά τα εξής:

eugenios-trivizas

Προτεινόμενη ηλικία: 3+

• Η πινεζοβροχή, Ούτε γάτα, ούτε ζημιά, Η λαίμαργη φάλαινα, Τα χρωματιστά κοράκια, Το άτακτο ελεφαντάκι, Τα τρία μικρά λυκάκια.

 

Προτεινόμενη ηλικία: 4+

• Ο κροκόδειλος που πήγε στον οδοντίατρο, Ο συναχωμένος κόκορας, Η Πουπού και η Καρλότα, Οι γιαγιάδες με τα γιο γιο, Ένα κουτάβι νιώθει μοναξιά, Το Φαγκρί και το Σκουμπρί, Αν σου πέσει ένα βουβάλι στο κεφάλι

 

Προτεινόμενη ηλικία: 5+

• Η μάγισσα Φουφήχτρα (μετράμε ως το δέκα), Άρης, ο τσαγκάρης (πρόσθεση και αφαίρεση), Ο πόλεμος της Ωμεγαβήτας, Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας, Ο Λούκουλος τρώει παπαρούνες/ μπαλόνια/ βότσαλα/ πυγολαμπίδες.