ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Πώς επιλέγω τον παιδικό σταθμό που θα φιλοξενήσει το παιδί μου;

fox-color

Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Το παιδί σας μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να αφήσει για πρώτη φορά το οικογενειακό περιβάλλον και να περάσει αρκετές ώρες στον παιδικό σταθμό. Ξέρουμε ότι για εσάς τους γονείς είναι μια πολύ σημαντική στιγμή! Η επιλογή του παιδικού σταθμού που πρόκειται να φιλοξενήσει το παιδί, συχνά σας προκαλεί ανησυχία, καθώς επιθυμείτε να εξασφαλίσετε ό,τι το καλύτερο για αυτό. Με ποιά κριτήρια λοιπόν επιλέγουμε τον παιδικό σταθμό;

Πρώτα από όλα καλό θα ήταν να κάνετε μια λίστα με τους παιδικούς σταθμούς που σας ενδιαφέρουν, ώστε να έχετε μια εικόνα για το πού θα κινηθεί η αναζήτησή σας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους παιδικούς σταθμούς θα πάρετε κάποιες πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία τους (π.χ. ημέρες και ωράριο λειτουργίας). Βάσει των απαντήσεων που θα λάβετε θα κρίνετε ποιοι σταθμοί εξυπηρετούν τις ανάγκες σας και θα κανονίσετε να τους επισκεφθείτε για να διαπιστώσετε εάν πραγματικά ανταποκρίνονται στις επιθυμίες σας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πρέπει να δώσετε προσοχή στις εγκαταστάσεις του παιδικού σταθμού. Οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να είναι καθαροί, να αερίζονται επαρκώς και να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να κινούνται με άνεση. Επιπλέον, καλό είναι να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές επιλογές για ελεύθερο παιχνίδι, αλλά και ποικιλία εκπαιδευτικού υλικού, κατάλληλου για την ηλικία των παιδιών για τα οποία προορίζονται. Οι εξωτερικοί χώροι πρέπει να είναι ασφαλείς, περιποιημένοι και τα παιχνίδια να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ατυχήματος. Ιδιαίτερα, ελέγξτε λεπτομέρειες ως προς την υγιεινή στο χώρο της κουζίνας και των τουαλετών, αλλά και εάν ο παιδικός σταθμός διαθέτει πλήρες φαρμακείο.

Στη συνέχεια θα ήταν χρήσιμο στη συζήτηση με την/ τον υπεύθυνο του παιδικού σταθμού να διευκρινιστούν στοιχεία σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται, τη διαμόρφωση των τμημάτων, τη στελέχωσή τους από εκπαιδευτικούς (σπουδές – εμπειρία – σταθερότητα), τα γεύματα που προσφέρονται. Επίσης, σημαντικό είναι να ζητηθούν πληροφορίες σχετικά με το πως γίνεται η επικοινωνία παιδαγωγού – γονιού, τι γίνεται σε περίπτωση που το παιδί αρρωσταίνει, αν υπάρχει επιπλέον επιστημονικό προσωπικό που συνεργάζεται με τον παιδικό σταθμό (π.χ. παιδίατρος). Τέλος, τα δίδακτρα αποτελούν έναν παράγοντα επιλογής, καθώς το πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να δώσετε εξαρτάται από εσάς.

Η επιλογή του κατάλληλου παιδικού σταθμού είναι μια σημαντική υπόθεση για εσάς, τους γονείς, καθώς είναι η πρώτη φορά που εμπιστεύεστε τα παιδιά σας σε ένα άλλο πλαίσιο, εκτός της οικογένειας. Στην αξιολόγησή σας καλό είναι να λάβετε υπόψη το πως οι ίδιοι νιώσατε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πως σας φάνηκε το κλίμα, πως βιώσατε την επικοινωνία με την/ τον υπεύθυνο του παιδικού σταθμού και με το προσωπικό που υπάρχει εκεί και το εάν μείνατε ικανοποιημένοι με τις πληροφορίες που πήρατε και όσα είδατε στους χώρους που επισκεφθήκατε. Είναι σημαντικό οι ίδιοι να νιώθετε ασφαλείς και σίγουροι με την επιλογή σας γιατί εκεί το παιδί σας θα περνάει πολλές και σημαντικές ώρες της ζωής του.

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ