ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΨΕΜΑ
Τελευταία παρατηρώ ότι το παιδί μου μου λέει ψέματα. Τι μπορεί να συμβαίνει και τι να κάνω για αυτό;
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όλα τα παιδιά λένε ψέματα κατά καιρούς, ακόμη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι ακόμη μικρά. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μικρά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται το ψέμα σαν κάτι κακό ή ανήθικο.
Αντίθετα, αναφέρουν μια ανακατασκευασμένη μορφή της αλήθειας ή χρησιμοποιούν μια ανακρίβεια που τα βολεύει για να πετύχουν αυτό που επιθυμούν, όπως το να τραβήξουν την προσοχή των γονιών ή ακόμη και να βγούνε από μια δύσκολη θέση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το στάδιο ανάπτυξης του κάθε παιδιού ορίζει συνήθως και τα κίνητρα που το οδηγούν στο ψέμα. Πώς μπορείτε σαν γονιός να χειριστείτε αυτήν την κατάσταση;
• Εξηγείστε στο παιδί σας ότι είναι σημαντικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παραμύθι ή μια ιστορία ως αφόρμηση για να ξεκινήσετε τη συζήτηση μαζί του.
• Βοηθείστε το να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα και τις συνέπειες που αυτά έχουν στην καθημερινότητά του.
• Συζητείστε μαζί του όταν αναφέρει κάποιο ψέμα, ακούγοντας προσεχτικά την εξήγηση που σας δίνει.
• Επαινείτε και επιβραβεύετε την ειλικρίνειά του.
• Δείξτε του εμπιστοσύνη, ώστε να μη χρειάζεται να δικαιολογείται συνεχώς. Είναι καλό να ξέρει ότι μπορεί να σας μιλήσει για οτιδήποτε του συμβαίνει.
• Μην πανικοβάλλεστε όταν το παιδί λέει ψέματα. Συζητείστε μαζί του ήρεμα και με χαμηλούς τόνους.
• Ένα «χαριτωμένο» ψέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με χιούμορ από τους γονείς.
• Αποφύγετε τις φωνές, τις τιμωρίες και τους χαρακτηρισμούς (π.χ. «Είσαι ψεύτης/ ψεύτρα»).
• Δώστε του το σωστό παράδειγμα με το να είστε εσείς ειλικρινείς απέναντί του. Οι γονείς αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς για όλα τα παιδιά.
Το ψέμα είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο κατά την προσχολική ηλικία, από την έναρξη της ομιλίας. Όσο πιο ουσιαστική είναι η σχέση των γονέων με τα παιδιά τους και όσο πιο κατάλληλη η γονική παρέμβαση, τόσο πιο εύκολα θα περιοριστεί η φυσιολογική τάση των παιδιών να καταφεύγουν στο ψέμα.
Ωστόσο, μην ξεχνάτε να χαμογελάτε. Καμιά φορά χρειάζεται απλά ένα χαμόγελο και συνεχίζουμε με καλή διάθεση.
ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ