ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Τι να κάνω που η τετράχρονη κόρη μου δε θέλει να ντυθεί με αποκριάτικη στολή;

fox-color

Την περίοδο αυτή διοργανώνονται πολλοί αποκριάτικοι χοροί στις οποίους καλούμαστε να συμμετέχουμε, τις περισσότερες φορές ντυμένοι με αποκριάτικες στολές. Πολλά παιδιά χαίρονται να μεταμφιέζονται και να φορούν τη στολή του αγαπημένου τους σούπερ ήρωα ή της γλυκιάς πριγκίπισσας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν παιδιά που δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα του να μασκαρευτούν και να πάρουν μέρος σε μια αποκριάτικη εκδήλωση. Τι είναι καλό να κάνετε σαν γονιός ενός τέτοιου παιδιού;

1. Κατάλληλη προετοιμασία: Εξηγήστε στην κόρη της τα έθιμα της Αποκριάς. Μπορείτε να διαβάσετε κάποιο παραμύθι, να της αφηγηθείτε κάποια ιστορία (π.χ. ο Αρλεκίνος), να δείτε εικόνες ή video από αποκριάτικες παρελάσεις/ αποκριάτικους χορούς. Συζητήστε μαζί της εάν επιθυμεί η ίδια να ντυθεί καρναβάλι.

2. Ενεργή συμμετοχή στην επιλογή: Κουβεντιάστε μαζί της για τη στολή που της αρέσει. Μπορείτε να της προτείνε κάποια μεταμφίεση, να της δείξετε κάποιες στολές από διαφημιστικά φυλλάδια, να επισκεφτείτε μαζί κάποιο μαγαζί με αποκριάτικες στολές, ή ακόμη καλύτερα να τη βοηθήσετε να κατασκευάσει μια δική σας.

3. Σεβασμός στην επιλογή: Επιτρέψτε στην κόρη σας να μεταμφιεστεί με τον τρόπο που της αρέσει ( π.χ. να φορέσει μόνο μια μάσκα, να βάψει το προσωπάκι της) ή να φορέσει την αποκριάτικη στολή που η ίδια επιθυμεί. Σε καμία περίπτωση μην αναγκάσετε το παιδί να ντυθεί κάτι που αρέσει σε εσάς και όχι στην ίδια! Σημασία έχει η ίδια να νιώθει άνετα, οπότε μην αρχίσετε να διαπραγματεύεστε το είδος της στολής ή τον τρόπο που θέλει να μασκαρευτεί.

4. Ελευθερία επιλογής: Αν η κόρη σας δε θέλει να ντυθεί καρναβαλάκι μην την πιέσετε. Δώστε της το δικαίωμα να επιλέξει μόνη της εάν θέλει ή όχι να πάρει μέρος στην αποκριάτικη γιορτή. Θυμηθείτε ότι αυτό που μετράει είναι να είναι η ίδια χαρούμενη και όχι καταπιεσμένη!

Επειδή είναι Απόκριες δε σημαίνει ότι πρέπει η κόρη σας να δυστυχήσει, αν δε θέλει, για κάποιους δικούς της λόγους να ντυθεί πριγκίπισσα, μπαλαρίνα ή γάτα. Μεγαλώνοντας θα έχει πολλές ευκαιρίες να αποφασίσει εάν τα καρναβάλια είναι μια γιορτή στην οποία θέλει να παίρνει μέρος, να απέχει ή απλά να παρατηρεί…

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ