ΣΥΓΚΟΙΜΗΣΗ

Αναρωτιέμαι αν τελικά το μωρό πρέπει και ποσό καιρό να κοιμάται μαζί με τους γονείς;

fox-color

Η απάντηση, όπως σε όλα τα αντίστοιχα ζητήματα δεν είναι μία, καθώς οι απόψεις σχετικά με το πότε πρέπει το μωράκι να πάει στο δικό του δωμάτιο είναι πολλές και διαφορετικές. Έτσι, πολλοί γονείς κοιμούνται με τα μωράκια τους στο ίδιο κρεβάτι, ενώ άλλοι έχουν μια μικρή κούνια για να κοιμάται το μωράκι στο δωμάτιό τους (συγκοίμηση – co sleeping).

Ο χρόνος που χρειάζεται το κάθε μωρό για να προσαρμοστεί και να φτιάξει τον ύπνο του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες π.χ. από το αν θηλάζει, από το αν έχει γεννηθεί πρόωρο, από το πόσο ήρεμα κοιμάται. Κάποιοι πιστεύουν ότι μετά από έξι εβδομάδες το μωρό μπορεί να κοιμηθεί μόνο του και να το ακούνε οι γονείς μέσω του συστήματος ενδοεπικοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουν ότι όχι μόνο οι γονείς εξασφαλίζουν χρόνο για την προσωπική τους ξεκούραση, αλλά και ότι το να έχει το παιδί από νωρίς τον προσωπικό του χώρο είναι σημαντικό για την ανεξαρτητοποίησή και την ανάπτυξη της αυτονομίας του.

Αντίθετα, άλλοι πιστεύουν ότι δεν είναι κακό το μωρό να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών ακόμα και μετά από τον πρώτο χρόνο ζωής του. Αυτοί υποστηρίζουν ότι εάν κοιμόμαστε κοντά στα μωρά μας, είναι πιο εύκολο να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους (π.χ. εάν κλάψουν ή εάν βουλώσει η μυτούλα τους και δεν μπορούν να αναπνεύσουν καλά, εάν χρειάζεται να τα σκεπάσουμε ή να τα ξεσκεπάσουμε, να τα χαϊδέψουμε ή να τα νανουρίσουμε). Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι με τον τρόπο αυτό ρυθμίζονται καλύτερα σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού του μωρού, όπως η αναπνοή του, ο καρδιακός ρυθμός και η θερμοκρασία του σώματος. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι όταν η μητέρα είναι κοντά στο μωρό της, διευκολύνεται η διαδικασία του θηλασμού κι έτσι μπορεί να θηλάσει πιο πολλούς μήνες, προσφέροντας τα σημαντικά οφέλη του μητρικού γάλακτος στο μωρό για περισσότερο καιρό.

Μια καλή συμβουλή λοιπόν είναι να ακολουθήσετε αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλά. Δεν υπάρχει λόγος να έχετε το μωρό σε άλλο δωμάτιο και να ξυπνάτε συνεχώς ή ακόμη και να μην κοιμάστε γιατί ανησυχείτε. Όταν νιώσετε έτοιμη θα το καταλάβετε, καθώς εσείς θα αποφασίσετε πότε η ηλικία και οι ανάγκες του παιδιού σας δεν απαιτούν τη συνεχή παρουσία σας δίπλα του και πότε το μωράκι σας είναι έτοιμο για τη μεγάλη αυτή αλλαγή. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και όλα θα πάνε καλά.

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ