ΣΥΜΜΑΖΕΥΩ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΟΥ

Η κόρη μου είναι τεσσάρων χρονών και δε συμμαζεύει τα παιχνίδια της. Τι μπορώ να κάνω για να της μάθω να τα τακτοποιεί;

fox-color

Είναι σημαντικό να μάθετε στην κόρη σας από νωρίς τη σημασία της καθαριότητας και της τάξης. Ωστόσο, αναρωτιέστε με ποιον τρόπο θα την πείσετε να τακτοποιεί τα παιχνίδια της. Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο στην αρχή, αλλά σίγουρα οι προτάσεις που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε.

Πιο συγκεκριμένα:

• Δώστε το καλό παράδειγμα: Αν οι γονείς φροντίζουν να τακτοποιούν το χώρο τους, τότε και τα παιδιά μεγαλώνοντας ακολουθούν το πρότυπό τους.

• Εξηγήστε της ότι η ίδια είναι υπεύθυνη για τα παιχνίδια της και πρέπει να τα προσέχει για να μπορεί να παίζει μαζί τους.

• Διαλέξτε μαζί της τα κουτιά και τα συρτάρια που θα αποθηκεύει τα παιχνίδια και τα αντικείμενά της. Μπορείτε να κολλήσετε αυτοκόλλητα που θα της θυμίζουν τη θέση κάθε παιχνιδιού.

• Βοηθήστε την και εσείς, δείχνοντας της πού πρέπει να τοποθετεί τα παιχνίδια και τα προσωπικά της αντικείμενα για να τα έχει τακτοποιημένα.

• Εξηγείστε της ότι μπορεί να παίξει με ό,τι θέλει και όποτε θέλει, αρκεί στο τέλος να τα βάλει όλα στη θέση τους.

• Ξεκαθαρίστε της ότι υπάρχουν κανόνες, τους οποίους ακολουθεί όλη η οικογένεια και η τάξη-τακτοποίηση είναι ένας από αυτούς. Αν δεν τηρεί τους κανόνες θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεων της και θα στερηθεί κάποιο προνόμιο.

• Ποτέ μην υποχωρήσετε και καταλήξετε να μαζεύετε τα παιχνίδια της κόρης σας. Με σοβαρό ύφος πείτε της: «Θέλω να βάλεις τα παιχνίδια σου στη θέση τους. Τώρα που έχω χρόνο θα σε βοηθήσω και εγώ. Όμως αύριο θα τα μαζέψεις μόνη σου».

• Επιβραβεύστε τη θετική συμπεριφορά της κόρης σας, αφού έτσι κατανοεί ότι έπραξε σωστά και την επόμενη φορά θα επαναλάβει τη σωστή πράξη.

• Χρησιμοποιήστε λίγη «μαγεία» στην όλη διαδικασία. Για παράδειγμα, βάλτε τις κούκλες για ύπνο ή φορέστε μαγικά γάντια συμμαζέματος. Ακόμη, μπορείτε να επινοήσετε ένα τραγουδάκι που θα αποτελεί σύνθημα και θα θυμίζει στην κόρη σας ότι είναι ώρα για συμμάζεμα.

Το να μάθει η κόρη σας να μαζεύει τα παιχνίδια και τα πράγματά της είναι μια σημαντική δεξιότητα που όχι μόνο διευκολύνει την καθημερινότητά σας, αλλά ενισχύει και τον βαθμό της υπευθυνότητας και της ανεξαρτησίας της.

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ