ΔΑΓΚΩΜΑ

Ο γιος μου είναι 5 ετών και η κόρη μου 3,5 ετών. Όταν παίζουν μαζί η μικρή μου δαγκώνει και χτυπάει τον αδερφό της. Πώς πρέπει να αντιδράσω;

fox-color

Η συμπεριφορά που έχει η κόρη σας δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Ως ένα βαθμό αυτές οι συμπεριφορές είναι απόλυτα φυσιολογικές για ένα μικρό παιδί, καθώς σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς πρέπει να παίξουν και δε γνωρίζουν ακόμη πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους (π.χ.θυμό) με επιθυμητό τρόπο. Αυτά που εσείς μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας είναι τα εξής:

1. Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας δείχνοντας τους διάφορους επιθυμητούς τρόπους παιχνιδιού. Εξηγείστε τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σας πώς να μοιράζονται, πώς να συζητούν για να λύνουν μια διαφωνία, πώς να ακολουθούν κανόνες.

2. Επιβραβεύστε τα κάθε φορά που παίζουν με τον επιθυμητό τρόπο και ενθαρρύνετε το καθένα λεκτικά ( « π.χ. Μπράβο σου Μαρία! Σήμερα παίζεις πολύ ωραία με τον αδερφό σου!», « Γιώργο είμαι χαρούμενη που μοιράστηκες το αυτοκινητάκι με την αδερφή σου!»).

3. Ζητήστε από τον γιο σας που είναι μεγαλύτερος να γίνει ο βοηθός σας σε αυτήν την προσπάθεια π.χ. « Έλα να δείξουμε μαζί στην αδερφούλα σου πώς να παίζετε ωραία!».

4. Μετά το συμβάν απομακρύνεται το ένα παιδί από το άλλο. Με αυτόν τον τρόπο η κόρη σας που έχει δαγκώσει ή χτυπήσει θα έχει το χρόνο και το χώρο να ηρεμήσει και ο γιος σας θα έχει την ευκαιρία να νιώσει ασφάλεια.

5. Συζητήστε με την κόρη σας για να καταλάβει τι της προκαλεί ένταση. Αποφύγετε να της φωνάξετε ή να την μαλώσετε, καθώς τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια για να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τα συναισθήματα τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε « Καταλαβαίνω ότι είσαι θυμωμένη, όμως δεν είναι σωστό να δαγκώνεις όταν είσαι θυμωμένη. Έλα να σκεφτούμε πώς μπορούμε να το λύσουμε». Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κατανοεί και αποδέχεται ότι πρέπει να ζητήσει συγνώμη.

6. Παρηγορήστε τον γιο σας που δέχτηκε το δάγκωμα ή το χτύπημα. Συζητήστε μαζί του για να καταλάβει ότι δεν έκανε κάτι λάθος αυτός και εξηγήστε του ότι η αδερφή του χρειάζεται λίγο χρόνο για να μάθει να παίζει σωστά.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να παρατηρήσετε πότε η κόρη σας εκδηλώνει αυτές τις συμπεριφορές για να εντοπίσετε την αιτία και να τη διαχειριστείτε ανάλογα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ένα μικρό παιδί μπορεί να εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά, όπως το δάγκωμα και το χτύπημα, για διάφορους λόγους (π.χ. επειδή επιζητάει την προσοχή μας ή επειδή ζηλεύει). Αυτό που χρειάζεται είναι παρατήρηση, συζήτηση και χρόνος και να είστε σίγουρη ότι η περίοδος αυτή θα περάσει!

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ