ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Παιδιά στην παραλία: 10 κανόνες ώστε η παραμονή στην παραλία να είναι ευχάριστη και πάνω από όλα ασφαλής

fox-color

Καλοκαίρι! Παραλία! Παιδιά! Παιχνίδι επιβίωσης ή ξενοιασιάς; Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρουμε και συνοψίζεται σε αυτές τις 10 βασικές συμβουλές ώστε η παραμονή στην παραλία να είναι ευχάριστη και ασφαλής.

1. Κολυμπάμε στη θάλασσα τρεις-τέσσερις ώρες μετά το τελευταίο μας γεύμα.

2. Αποφεύγουμε τις «επικίνδυνες» ώρες ακτινοβολίας από τις 11:00 π.μ. έως και τις 17:00 μ.μ., όπου ο ήλιος είναι καυτός και κατά συνέπεια οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ιδιαίτερα απειλητικές και βλαβερές.

3. Η ομπρέλα αποτελεί βασικό εξάρτημα της ηλιοπροστασίας. Ωστόσο, η παραμονή κάτω από την ομπρέλα τις ακατάλληλες ώρες είναι απατηλά προστατευτική, αφού δεν παρέχει ουσιαστική προστασία από την UV ακτινοβολία, η οποία ανακλώμενη στην άμμο, το βότσαλο ή ακόμα και στη θάλασσα όταν είναι δίπλα στη θέση όπου παίζει το παιδί, «καίει» το δέρμα του.

4. Φοράμε πάντα αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα, πριν εκτεθούμε στον ήλιο. Εφαρμόζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως έπειτα από βουτιές ή σκούπισμα με πετσέτα.

5. Φοράμε πάντα καπέλο, γυαλιά ηλίου και χαλαρά σε εφαρμογή ρούχα που θα καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο τμήμα της επιφάνειας του σώματος του παιδιού, επιτρέποντας ταυτόχρονα στον αέρα να δροσίζει το σώμα του.

6. Ο χρόνος παραμονής στη θάλασσα θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Σημάδια που θα πρέπει να κινητοποιήσουν το γονιό να απομακρύνει άμεσα το παιδί από τη θάλασσα αποτελούν η αλλαγή του χρώματος των χειλιών του και των άνω και κάτω άκρων του προς το υποκύανο, το τρέμουλο των χειλιών ή της φωνής και το σηκωμένο «χήνειο» δέρμα του.

7. Απαραίτητα τα σωσίβια αξεσουάρ των παιδιών (μπρατσάκια, ζώνη κολύμβυσης, σωσίβιο κ.α.).

8. Στην παραλία χρειάζεται συνεχής ενυδάτωση είτε με δροσερό νερό είτε με φρούτα που θα έχετε μεταφέρει σε ειδικό ψυγειάκι στην παραλία. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά χρειάζονται τις καλοκαιρινές ημέρες διπλάσια ενυδάτωση από ό, τι μια κανονική μέρα στο σπίτι.

9. Ο εξοπλισμός παραλίας δε θα είναι πλήρης χωρίς το κουτί πρώτων βοηθειών που περιλαμβάνει αλοιφή για τα τσιμπήματα και σταγόνες για τα ματάκια σε περίπτωση που μπει άμμος ή κάποιο σκουπιδάκι.

10. Δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά από την επίβλεψή μας. Επιπλέον, μόλις φτάσουμε στην παραλία επιλέγουμε ένα σημείο στο οποίο αν χάσει ο ένας τον άλλον θα πάμε για να συναντηθούμε.

Extra tip: Ένας παιγνιώδης τρόπος να ακολουθήσουν τα παιδιά τη σωστή τήρηση των κανόνων ηλιοπροστασίας είναι η λέξη « Μ.Α.Γ.Ι.Κ.Ο », καθώς στην ακροστιχίδα Μ.Α.Γ.Ι.Κ.Ο. συνοψίζονται τα αρχικά των λέξεων

Μπλούζα, Αντηλιακό, Γυαλιά, Ίσκιος, Καπέλο και Ομπρέλα.

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ