ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σε ποια ηλικία να ξεκινήσει η κόρη μου μπαλέτο;

fox-color

Όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν τη συμμετοχή των παιδιών τους σε διάφορες δραστηριότητες εκτός παιδικού σταθμού/ νηπιαγωγείου (π.χ. χορός, αθλήματα, ζωγραφική, μουσική, κολύμβηση). Ωστόσο, το πότε μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί κάποια δραστηριότητα και ποιά θα είναι αυτή είναι ένα θέμα που χρειάζεται αρκετή συζήτηση γιατί σχετίζονται με αυτό πολλοί παράγοντες.

Αρχικά, είναι καλό η δραστηριότητα που θα επιλέξετε να αρέσει στην κόρη σας και να την κάνει να διασκεδάζει. Σε τόσο μικρές ηλικίες η ενασχόληση με μια δραστηριότητα, όπως το μπαλέτο θα πρέπει να αποτελεί ψυχαγωγία για το παιδί και όχι υποχρέωση. Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμάστε τα εξής:

1. η κατάλληλη χρονική στιγμή για να αρχίσει η κόρη σας μπαλέτο σχετίζεται με το εάν έχει αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες που απαιτούνται για αυτό (κινητικές δεξιότητες, ισορροπία, προσοχή, κ.α).

2. στις μικρές ηλικίες τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια με έμφαση στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

3. οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δραστηριότητες που ταυτίζονται με έντονη και τακτική σωματική άσκηση βάσει προκαθορισμένων ωραρίων, κανόνων και κινήσεων είναι καλό να αποφεύγονται σε παιδιά ηλικίας 2 ως 6 ετών.

4. η συμμετοχή σε πολλές δραστηριότητες κουράζουν τα παιδιά και επιβαρύνουν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Επιλέξτε την δραστηριότητα που ευχαριστεί το ίδιο το παιδί.

5. τα παιδιά πρέπει να αφήνονται ελεύθερα να δοκιμάσουν διάφορες δραστηριότητες για να βρουν ποια τους ταιριάζει. Μην απογοητευτείτε εάν στη κόρη σας δεν αρέσει το μπαλέτο, αλλά δώστε της την ευκαιρία να δοκιμάσει μια άλλη ενασχόληση, όπως το κολύμπι ή η ζωγραφική.

6. αν δείτε ότι η κόρη σας δεν ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα μην την πιέσετε. Προσπαθήστε να περάσετε εσείς ποιοτικό χρόνο μαζί της, παίζοντας στην παιδική χαρά, κάνοντας ποδήλατο, ζωγραφίζοντας κ.τ.λ. Όταν η ίδια νιώσει έτοιμη να πάρει μέρος σε μια δραστηριότητα θα το καταλάβετε.

Αδιαμφισβήτητα, τα οφέλη της συμμετοχής σε μια εξωσχολική δραστηριότητα είναι πολλά, ωστόσο για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας είναι σημαντικό η δραστηριότητα αυτή να συνδέεται με τη χαρά της συμμετοχής και τη διασκέδαση.

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ