ΜΟΙΡΑΣΜΑ
Τα δικά μου, δικά μου, τα δικά σου πάλι δικά μου!». Γιατί το παιδί μου δε μοιράζεται; Τι μπορώ να κάνω για αυτό;
Τα παιδιά ηλικίας ενός ως τριών ετών δε μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τι σημαίνει μοίρασμα, καθώς νιώθουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου και τους ανήκουν τα πάντα. Η συμπεριφορά αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και οφείλεται στα στάδια ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης των παιδιών. Μετά τα τρία και περισσότερο στα τέσσερα έτη το παιδί είναι έτοιμο να «εξασκηθεί» στην έννοια της μοιρασιάς, της προσφοράς, της ενσυναίσθησης.
Για να το πετύχουμε αυτό βοηθάμε το παιδί μας:
1. Να μυηθεί στην έννοια της σειράς, ώστε να κατανοήσει πως ένα παιχνίδι θα έρθει στα χέρια του όταν έρθει η σειρά του και να αποβάλλει τον φόβο πως το έχασε για πάντα.
2. Να μάθει να μοιράζεται μέσω της μίμησης. Βλέποντας τους γύρω του να δίνουν πράγματα, κατανοεί πως και το ίδιο πρέπει να μοιράζεται ενώ μαθαίνει να χρησιμοποιεί ευγενικές εκφράσεις όπως «ορίστε» και «ευχαριστώ».
3. Να καταλάβει ότι όταν δεν μοιράζεται εκείνο, δε θα θέλουν να μοιράζονται και οι άλλοι μαζί του.
4. Να μπορεί να επιλέγει, όταν πρόκειται να έρθουν φίλοι στο σπίτι, κάποια παιχνίδια στην άκρη και κάποια παιχνίδια που θα τα μοιραστεί.
5. Να δέχεται επιβράβευση όταν εκείνο μοιράζεται τα παιχνίδια του.
Επιπλέον:
1. Αν το παιδί ουρλιάζει και συνεχίζει να μην μοιράζεται αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάτσετε ήρεμα μαζί του και να συζητήσετε τα συναισθήματά του αλλά και των άλλων.
2. Εξηγήστε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να σκέφτεσαι τους άλλους και πως μέσω της διαδικασίας του μοιράσματος θα είναι όλοι χαρούμενοι.
Ας μην ξεχνάμε!
• Απαιτείται σεβασμός της ανάγκης του παιδιού για κτητικότητα γιατί όταν αναγκάζουμε ένα παιδί να μοιραστεί, δεν το βοηθάμε να αναπτύξει τις δεξιότητες που θέλουμε. Αντιθέτως του δίνουμε λανθασμένα μηνύματα και προκαλούμε πιο συχνά ξεσπάσματα.
• Χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας τη συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού.
• Η συχνή συναναστροφή του παιδιού με τα άλλα παιδιά θα το βοηθήσει να εξελιχθεί.
ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ