ΠΙΠΙΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΟΥ

Το παιδί μου είναι τριών χρονών και του αρέσει να πιπιλίζει το δάχτυλό του. Τι μπορώ να κάνω για αυτό;

fox-color

Το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι μια συνήθεια που εμφανίζουν αρκετά παιδιά στη βρεφική και προσχολική ηλικία. Η συμπεριφορά αυτή φαίνεται να ηρεμεί τα παιδιά, να τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια και συγχρόνως να τα ανακουφίζει από τυχόν ενοχλήσεις στα ούλα. Ωστόσο, μερικοί γιατροί και οδοντίατροι το θεωρούν ανησυχητικό από τα τέσσερα χρόνια και άνω γιατί αυξάνει τον κίνδυνο οδοντικών προβλημάτων.

Εσείς για να βοηθήσετε το παιδί να περιορίσει αυτή τη συνήθεια μπορείτε να κάνετε τα εξής:

• Δώστε ένα καινούριο ερέθισμα στο παιδί όταν πιπιλίζει το δάχτυλό του. Προτείνετέ του να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα (π.χ. ζωγραφική) ή ένα παιχνίδι που του αρέσει.

• Αγνοήστε το πιπίλισμα του δαχτύλου για να μην καταλάβει ότι με αυτόν τον τρόπο του δίνεται περισσότερη προσοχή.

• Αν το πιπίλισμα είναι μια καινούρια συμπεριφορά αναζητήστε την αιτία της εμφάνισής της. Συνήθως μια έντονη αλλαγή στη ζωή του παιδιού (π.χ. το κόψιμο της πιπίλας ή της πάνας) συνδέεται με την εμφάνιση τέτοιου είδους παρηγορητικών συνηθειών.

• Προσφέρετε μια νέα επιλογή στο παιδί όταν πιπιλίζει το δάχτυλό του προς κάτι εξίσου παρηγορητικό. Προτείνετέ του να κρατάει ένα χνουδωτό ζωάκι, μία πετσετούλα ή μία κουβερτούλα. Κάτι, δηλαδή, που να μπορεί να το κρατάει στα χέρια του για να ηρεμεί.

• Δώστε κάποιο κίνητρο στο παιδί για να σταματήσει το πιπίλισμα του δαχτύλου του ( π.χ. ένα αυτοκόλλητο) και επιβραβεύστε το και λεκτικά « Είμαι περήφανη που κρατάς το δάχτυλό σου μακριά από το στόμα!».

• Εξηγείστε στο παιδί σας με ήρεμο τρόπο τους λόγους που δεν πρέπει να πιπιλάει το δάχτυλό του. Σε καμιά περίπτωση να μην το μαλώσετε ή το φωνάξετε. Να είστε διακριτικοί, ώστε να μην του προκαλέσετε αμηχανία και άγχος.

ΑΝΕΣΙΑΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ